BVC - 8 veckor.
Publicerat den

Idag var det dags för BVC besök då lillan blir åtta veckor på fredag. Detta innebar även att det var dags för läkarbesök. Jag hade förväntat mig en massa skrikande, men Aurora var så snäll och log till och med åt läkaren. Duktiga tjejen!

Dagens siffror:
Vikt: 4900g (+310g)
Längd: 57,5cm (+1cm)

Nästa gång ska Aurora bli vaccinerad. Inget jag ser speciellt mycket fram emot, men det får gå ändå. Fördelarna överväger nackdelarna.



Rosa.
Publicerat den



Idag fick lillan ha på sig rosa för första gången. En riktig tjejfärg. Haha. Så nu finns det väl ingen som skulle kalla henne för kille, eller? Men jag måste nog säga att jag tycker att Aurora passar bättre i blått. Blått passar bättre hennes vackra (än så länge) blå ögon.




Filuring.
Publicerat den



Ibland skulle jag bra gärna vilja veta vad du tänker mitt älskade hjärta.


Kärlek.
Publicerat den




Ut med det gamla och in med det nya!
Publicerat den

Har varit duktig och fixat en ny header till bloggen. Känner mig aningen stolt. Har försökt flera gånger tidigare, men har alltid gett upp då det har fått mig att mer eller mindre slita mitt hår. Men så plötsligt händer det. Jag fick det att fungera. Snyggt tycker jag också att det blev. Nöjd som attan!  

Lillan ligger och sover sedan en timme tillbaka. Dags för mig att krypa ner i sängen också. God natt!


När bebis sover..
Publicerat den

.. så dansar mamma på bordet? Nej, inte riktigt. Haha. Mamma hon målar. Jag brukar komma in i perioder då jag får ett väldigt sug efter att rita och måla. (Detta brukar även emellanåt hända med att läsa böcker, även om det nu var ett tag sedan.)

Imorse läste jag en blogg om en tjej som arbetade som grafisk designer och som hade ritat/målat riktigt fina bilder. Då drog suget igång! Jag är absolut inte jätteduktig. Önskar verkligen att jag vore sååå mycket bättre på att rita och måla. Men kanske får jag lite tid framöver till att öva nu när jag är mammaledig. Vem vet. Kanske får jag till och med för mig att lägga in en bild här någon gång.







Träff med Tant Per.
Publicerat den

Idag var jag och Aurora ner på stan och träffade Tant Per. Blev lunch och promenad. Riktigt trevligt. Fint väder var det också! Riktigt vårväder. Nedan kommer lite bilder från promenaden i vårsolen. 

Dagens stora minus var dock att det på restaurangen vi åt inte fanns något skötbord! Helt jäkla knäppt. Lillan fick helt enkelt ligga på toaletten under blöjbytet! INTE fräscht! INTE praktiskt! INTE skönt! Aurora började grina av att ligga på den hård plastbiten, som toalocket faktiskt var. Nej fy, fy, fy på dig restaurangägare! Finns det inte regler för att man måste ha skötbord på restauranger? Det trodde jag..

Förutom denna urdumma grej, så har dagen varit riktigt trevlig! Fler sådana här dagar, tack!









Jag måste faktiskt säga att jag saknar..
Publicerat den

.. att vara gravid. Jag saknar att ha något att längta till. Jag saknar spänningen i att inte veta vad som väntar. Jag saknar spänningen i att inte veta vem det är som bor i magen. Jag saknar att känna magen växa och barnet röra på sig. Jag saknar längtan efter bebisen.



Det är helt enkelt något speciellt med att vara gravid.


Aurora blir allt stadigare!
Publicerat den



Officiellt en småbarnsmamma.
Publicerat den

Nu tycker jag att jag officiellt kan kalla mig en småbarnsmamma. Spya längs hela ryggen. Check!

Tur att jag och Aurora inte har några som helst planer idag. Då jag med all säkerhet kommer att gå runt och lukta spya hela dagen. Nice!



En bra sak med bebis.
Publicerat den

Det känns som att jag har skrivit lite mycket negativa saker om hur det är att ha bebis den senaste tiden. Så nu tycker jag att det är dags att skriva något positivt. Något positivt som är mer än bara myset med pussar, kramar och leenden. Även om det nu är riktigt underbart det med. Nej, jag tänkte mig något mer praktiskt.

En bra sak med bebis, som jag har kommit fram till efter att ha varit mamma i sju veckor, är att det inte finns något utrymme för att skjuta på allt det där tråkiga, som att städa, tvätta, laga mat, diska, betala räkningar, osv. När Aurora väl sover eller tillåter mig att fixa och dona är det det jag måste göra. Det finns inget utrymme för att slappa. Okej, jag får lite tid till att slappa och göra det roliga som jag vill göra, men det kommer efter allt det där tråkiga.

Förut kunde jag skjuta på tråkigheter i evigheter. Nu när jag tänker tillbaka känns det bara som att jag ödslade en massa tid på att tänka på allt det tråkiga istället för att bara göra skiten på en gång.

Det var väl lite mer positivt va?


Helgen.
Publicerat den

Igår var jag hemma hos Auroras morfar hela dagen. Sedan, efter ett telefonsamtal med min mormor, fick jag för mig att sova över. Tänkte att det kan vara bra att testa att sova borta med lillan, även om det nu då bara var hemma hos min pappa. Allt gick bra och lillan var riktigt duktig. Vaknade endast en gång under natten vilket kändes riktigt skönt. 

Idag var vi sedan en sväng till Västerås för att fira min pappas fästmö och fick på så sätt träffa alla mina systrar. Har varit en riktig familjehelg alltså! Kommer kanske kännas lite ensamt nu när det bara blir jag och Aurora igen, men det ska bli lite skönt också får jag faktiskt säga. Åter till vardagen med hjärtat.

Det var lite om min helg. Riktigt trevligt har jag haft det!

Lite bilder som fotades i helgen. Först hjärtat och sedan bilder från en promenad med syster C.






Namnen.
Publicerat den

Aurora har tre namn. Ett tilltalsnamn och två mellannamn. Hon heter Aurora Mary Margareta.

Aurora är ett namn som jag alltid har älskat. Har alltid tänkt: Det ska jag döpa min dotter till, om jag får någon! Är så himla glad över att jag faktiskt fick en liten tjej och möjlighet att döpa henne till det. Vad betyder det? Aurora betyder morgonrodnad eller gryning, efter morgonrodnadens gudinna i den romerska mytologin. Intressant är också att Aurora borealis betyder norrsken och att Törnrosa egentligen heter Aurora. Min Aurora är ju min lilla prinsessa så det kan inte vara mer passande! 

Mary har Aurora fått från sin gammelmormor, på sin pappas sida. En trevlig gammal dam. Jag är av den uppfattningen att det är kul för barnet att ha mellannamn från både mamma och pappas sida, för på så sätt bär de med sig en bit av tidigare generationer. Så Mary tyckte jag passade mitt lilla hjärta perfekt! Kul att höra att den lilla nyfödda prinsessan också fick det namnet, men kom ihåg, Aurora var först! Haha.
 
Margareta kommer från mig, Auroras mormor och gammelmormor. Alla tre heter Margareta i mellannamn. Tyckte att det mellannamnet var ganska självklart. Fint att föra vidare. Hoppas att lillan vill göra likadant om hon sedan får en dotter. Självklart är det inget måste, men det skulle vara roligt om hon kunde föra "traditionen" vidare.

Jag tycker att det är intressant att höra vad andra har för namn och hur de tänker kring valet av namn på sina barn. Det här var lite om hur jag spekulerade kring valet av namn på min dotter.


Fredagsmys.
Publicerat den



Dagens bebis.
Publicerat den

Bilder på dagens bebis. MAJOR CUTIE, oh yes!





Gårdagen.
Publicerat den

Igår blev det en riktig promenad-dag för min del. Det innebar ju också att Aurora fick åka en massa vagn. Vilket jag inte tror att hon hade något emot. Hon sov så skönt hela tiden.

Började med promenad med syster B och Cleo. Sedan vandrade jag ner på stan och träffade två kompisar och så vandrade vi runt där. Sammanlagt blev det nog fyra timmars promenerande. Det var ju riktigt skönt vårväder ute och den hala isen, som gjort det livsfarligt att vistas ute de senaste dagarna, hade ju mer eller mindre försvunnit, så det var riktigt skönt att vandra runt. Det kändes verkligen som att våren var på väg!

Några bilder från promenaden med syster B.





Är jag en dålig mamma nu?
Publicerat den

Ja och så självklart var det en såndär jobbig och intealltförrolig natt inatt, bara för att jag hade en bra natt natten innan. Lillan somnade vid åtta och det var inga som helst problem med det, men sen var det då dags för matning.

Jag matade och ammade. Inga problem. Aurora somnade i min famn och jag lade ner henne i sängen. Men självklart fick hon då för sig att det INTE var dags att sova. Inte en chans. Ingen idé för mig att lägga mig heller då jag vet att hon börjar skrika inom tio minuter. Så då var det bara att ta upp henne och vagga och sjunga. Efter lite bråk och bök somnade hon om igen. Jag lägger ner, men då vaknar hon igen. Matar med flaskan, men vägrar somna. Så här håller det på. Efter två timmar gav jag upp.

Och så kom det. - Jävla unge!

Jag bara kände hur humöret blev sämre och sämre. Jag orkar mycket, men på natten vill jag sova! Är jag en dålig mamma nu?

Det slutade med att jag tog med mig Aurora till min säng. Där ammade hon och somnade rätt snabbt. Jag vet att Aurora inte kan vara uppe hur länge som helst, men när ögonen går i kors och lillan bara skriker är det lätt att humöret tryter.

Snälla älskade hjärta, ge mig en natt med mycket sömn inatt!


Små fossingar.
Publicerat den



Auroras små och söta fötter. Kommer dock troligtvis inte att vara så små så länge till. Både mamma och pappa har stora fötter. Gäller att fota och föreviga dem nu när de fortfarande är små och söta.


Underbara natt!
Publicerat den

Som småbarnsförälder får man vänja sig vid att vissa nätter är bättre än andra. Efter att ha gonomlidit, ja genomlidit en av de jobbigaste nätterna natten innan denna (med bebis som var vaken tre timmar mitt i natten och som sedan vaknade vid sex), så fick jag vara med om den underbaraste natten inatt istället.

Aurora somnade vid åtta, i sin egen säng, hör och häpna! Jag somnade vid nio. Sedan vaknade hon första gången halv fem. Snacka om att jag var förvånad när jag kollade på klockan! Hon hade sovit 8,5h i sträck! Min lilla älskling måste ha varit helt slut.

Sedan var det dags för matning. Efter matningen försökte jag lägga henne för att sova i sin egen säng, men det fungerade inte. Så efter lite skrik och bök somnade hon vid sex i min famn. Även jag somnade ganska snabbt. Var riktigt mysigt att ligga med bebis i famnen och höra regnet slå mot fönstret.

Vid kvart över åtta var det dags att stiga upp. Inte mig emot! Fick ju mer än 8h sömn inatt! Underbara natt!

Hade även detta charmtroll som satt och kollade på mig när jag gjorde frukost. Mitt älskade hjärta!



Idag känner jag mig som värsta supermamman. Tänk vad lite sömn kan göra! Kunde inte alla nätter vara så här?


Träff med föräldragruppen.
Publicerat den

Idag hade vi träff med föräldragruppen. Riktigt trevligt måste jag säga! Blev sammanlagt fem små bebisar och fem mammor. Sedan var även Auroras Tant Per med. (Hon heter inte Per egentligen utan det är bara en anspelning på hennes efternamn.) Såg nog lite roligt ut när vi vandrade genom stan. En riktig barnvagnskaravan!

Måste säga att det är riktigt kul att träffa dessa tjejer. Alla våra fem bebisar är födda inom 26 dagar. Starkt jobbat om ni frågar mig! Det betyder ju att vi har väldigt mycket att prata om, då vi har gått/går igenom liknande saker nästan samtidigt. Alltid bra att ha några att prata och bolla tankar med. Hoppas verkligen att vi kommer att hålla kontakten. 
 








Vi bokade även in en ny träff till nästa vecka. Längtar redan!


Stolt!
Publicerat den

Igår kväll vände sig Aurora från mage till rygg! Inte en gång, utan två gånger. Två gånger precis efter varandra. Bredvid mig i soffan. Vet inte om det är fusk då hon gjorde det i soffan, men stolt är jag i alla fall! Hennes utveckling går framåt.


Sedan somnade hon bredvid mig i soffan. Det är jobbigt att träna.



Trötter.
Publicerat den

Så här ser man ut när man vägrar sova, fastän man är jättetrött!







Inte bara rosa fluff fluff.
Publicerat den

Tänkte att det här kan bli en återkommande punkt. Inte den mest underhållande kanske, men det handlar helt enkelt om sanningen om hur det är att ha en liten bebis.

För några dagar sedan fick jag möjlighet att ta mig en långdusch då lillan sov vidare efter vår promenad. Så skönt att duscha. Så skönt att känna sig fräsch!

En timme senare var det dags att väcka lillan så att hon skulle få i sig lite mat. Vad händer då tror ni? Jo Aurora spyr på mig. Underbart. Jag hann känna mig fräsch i en timme. Alltid är det något. Suck.


Jag vill.
Publicerat den

Jag vill ha vår nu. Eller vinter. Inte det där slasket som blir emellan.


Moder natur, nu får du bestämma dig!


Alla dessa miner.
Publicerat den



Bästa leksaken.
Publicerat den

Den här lilla lila flodhästen tycker Aurora är roligaste leksaken just nu. En present från gammelmoster med familj. Pinglar gör den också, så den följer hon gärna med blicken.



"I got my eyes on you!"



Lite komiskt var även detta!





Ser ni?



En typisk natt.
Publicerat den

En typisk natt med liten bebis ser för mig ut som följer:

19-20.00 Matar lillan med flaskan. Hon ammar sedan till söms.

00.30 Aurora vaknar för första målet mat. Är vaken ca. en timme. Har jag tur somnar hon snabbare. Ammar till söms.

03.00 Aurora vaknar för andra målet mat. Nu brukar det vara svårare för henne att somna om. Brukar få en massa söta flirtiga leenden. Jag är dödstrött, men lillan är pigg. Dags att byta blöja. Ammar. Efter ca. en och en halv, två timmar somnar hon om.

07.00 Bebis är hungrig igen. Dags att gå upp mamma!

Ser ni någon gång någon som ser ut som en levande zombie, så kan det vara jag. Haha! Ne, det är inte såå farligt, men jobbigt är det. Allt beror på hur mycket lillan strular vid insomningarna och matningarna. Fungerar det bra en natt känner jag att jag faktiskt kan vara utvilad och pigg. Tro det eller ej.

Den här natten har varit intesåbra vilket betyder att jag är rejält trött. Ska iväg och besöka Auroras farfar och gammelfarfar idag så det finns ingen chans för mig att sova på dagen när Aurora sover. För att se det positiva i saken så kommer jag garanterat att somna snabbt ikväll istället.



Lördag.
Publicerat den

Även lördagen spenderades hemma hos min pappa. Aurora fick då chans att umgås lite med sin morfar. Tror att hon tyckte att det var en riktigt rolig prick. Han fick en massa flirtiga leenden och hon hade riktigt mycket att säga till gubben. Hon somnade också till i hans famn ett tag. Det har hon endast gjort hos mig tidigare, så morfar fick med all säkerhet godkänt i betyg.


Aurora och morfar myser i soffan.


Att åka hem..
Publicerat den

.. till pappa/morfar en stund igår kändes riktigt bra. Speciellt när det var så fint väder! Blev bland annat en promenad med två av mina småsystrar.



Aurora fick ligga och sova nedbäddad i en pulka. Där sov hon precis lika gott som hon brukar i vagnen. Mitt hjärrta älskar verkligen att vara ute. Vagn eller pulka spelar ingen roll.





Tre systrar.













Vad jag tycker om/ inte tycker om.
Publicerat den

Idag är Aurora precis sex veckor. Tänk vad fort tiden går! Utvecklas gör hon i en rasande fart och jag ser mer och mer att håller på att utvecklas till en egen person. En person med en mycket stark vilja. Men jag måste säga att det ska bli riktigt spännande att följa hennes utveckling.

Vad Aurora tycker om och inte tycker om kan vara intressant att läsa om i framtiden. Det kommer med all säkerhet ändras när hon blir äldre. Men just nu, när hon är sex veckor, är topp tre följande:
 
Vad jag gillar:
- Att åka vagn. Då somnar jag alltid.
- Att äta. Gärna så ofta det bara går.
- Bli buren i bärsjalen. Då somnar jag också.

Vad jag inte gillar:
- Bada. Då skriker jag tills jag får komma upp.
- Byta blöja. Fy farao!
- Att äta mina miniformdroppar. Då grimaseras det rejält. Blä!


Fika.
Publicerat den

Idag var jag och Aurora och fikade med några av girlsen från grundskoleklassen. Riktigt trevligt var det! Tråkigt att det blev ett så stort manfall dock. Riktigt tråkigt. Men, men.. vi som kom hade det trevligt i alla fall!

Det som är så skönt med gamla klasskompisar är att det aldrig blir stelt. Spelar ingen roll hur lång tid det går mellan träffarna. Man hittar alltid något att prata om.

Aurora var relativt snäll under fikan. Snällare än hon brukar vara, så jag är nöjd. Mot slutet blev hon gnälligare och gnälligare, men det berodde bara på att hon var trött. Trött bebis = gnällig bebis. Så fort jag lade ner henne i vagnen när vi skulle gå hem så slocknade hon.

Nedan är några bilder från fikan.









Dagens..
Publicerat den

.. (sminkade) mami! Det händer inte så speciellt ofta numera att jag faktiskt sminkar mig. Vart finns orken till det egentligen? Men idag ska vi på fika på stan så då måste jag ju fixa mig lite i alla fall.

 


I mitt huvud.
Publicerat den

Man kan ju få en låt på hjärnan. Något man hört på radio, tv eller något som någon annan har sjungit på. Jag har nu haft en sång på hjärnan i några dagar. Som jag brukar sjunga för Aurora på kvällen. Mors lilla Olle! Jag är skadad. Den går på repeat.

Mors lilla Olle i skogen gick,

rosor på kind och solsken i blick.

Läpparna små utav bär äro blå.

- Bara jag slapp att så ensam här gå.

 

Brummelibrum, vem lufsar där?

Buskarna knaka', en hund visst det är.

Lurvig är pälsen, men Olle blir glad.

- Å, en kamrat, det var bra, se god dag!

 

Klappar så björnen med händer små,

räcker fram korgen, - Se där, smaka på!

Nalle han slukar mest allt vad där är.

- Hör du, jag tror att du tycker om bär.

 

Mor fick nu se dem, gav till ett skri.

Björnen sprang bort, nu är leken förbi.

- Å, varför skrämde du undan min vän?

Mor lilla, be honom komma igen.

 

Text & musik: Alice Tegnér



BVC - 6 veckor.
Publicerat den

Idag var det då dags för Auroras sex veckors besök på BVC. Eller idag är hon egentligen fem veckor och fem dagar, men avrundat uppåt blir det sex veckor. Är alltid lika spännande att gå på BVC besök. Alltid lika spännande att se de nya siffrorna. Känns lite som att om lillan mår bra och går upp i vikt bra, så känns allt slit och vakna nätter värt det. 

Dagens siffror:
Vikt: 4590g
Längd: 56.5cm

Hon har vuxit 2cm och gått upp 460g på två veckor. Växer som hon ska med andra ord. Stolt mami!
 


Jag tycker inte om att bada!
Publicerat den

Bada är bland det värsta jag vet!







Men jag brukar lugna mig efter en stund.



Alla hjärtans dag.
Publicerat den

Idag är det ju alla hjärtans dag. Så jag mysar till det med lite gott att fika.

 


Något rosa.
Publicerat den

Med tanke på det tidigare inlägg om färger på lillans kläder så kan jag nu meddela att jag har köpt den första rosa saken till min dotter. Blev två rosa nappar. Får dock se vad Aurora tycker om napparna. De har en lite annan form än de hon använt tidigare, så jag hoppas att det går bättre än med de andra napparna.

Aurora är nämligen en väldigt bestämd dam. Napparna passa bara i vissa sammanhang. Allra bäst går det då hon åker vagn, men även då händer det att nappen åker ur munnen. Mamma försöker, men dotter vägrar. Skulle vara skönt om jag slapp använda boobsen som tröstmedel hela tiden. Det är ju inte alltid läge att dra fram boobsen menar jag. Visst går det, men ju svårt om man går i affärer eller liknande.






Hormonprickar.
Publicerat den

Fick höra på hembesöket från bvc, när lillan bara var någon vecka gammal, att bebisar får utslag när de är en månad ungefär. Hormonprickar. Helt naturligt. Tydligen får bebisen det för att kroppen håller på att ställa in hormonnivån.

Aurora har nu fått prickar lite varstans på kroppen. Ser ut som att hon har små finnar/blåsor/knottror på kroppen. Hoppas verkligen att lillan inte har ont eller är besvärad av dem. Verkar inte som det.





Det ser kanske hemskare ut än vad det är. Hoppas verkligen att de försvinner snart.



Så här sover vi.
Publicerat den

Så här ser det ut när jag och Aurora har delat säng för natten. Ordnat kaos kallas det för. Är inte så svårt att se vem som tar mest plats i sängen. Jag brukar helt enkelt bli förvisad till kanterna. Men mysigt är det med bebis i sängen. (Så länge som lillan inte spyr i sömnen.)



Vinter.
Publicerat den

Idag var jag på en lång vintriga promenad med syster B, Cleo och Aurora. Helt underbart! Vädret var perfekt! Önskar att det kunde vara så här varje dag resten av vintern.











På moln.
Publicerat den

Dagens bebis.



Det här med färger på bebis.
Publicerat den

Flera gånger nu har jag råkat ut för människor som kallar lillan för "han" eller "honom". Senast i torsdags när jag och syster B var och veckohandlade. Aurora skrek i bilstolen och en man sade: "Nu måste han väl vara bra hungrig va?"

Detta stör mig lite. Bara att erkänna. 

Jag vet att det är svårt att se på bebisar om det är en tjej eller kille. Automatiskt kollar man på bebisens kläder. Men hur blir det då om man har en mamma, som är som mig, som älskar blått och som inte automatiskt klär min lilla tjej i rosa kläder? Jag har inte köpt ett enda rosa plagg till Aurora. Det som hon har som är rosa är sådant som hon har fått av nära och kära.

Det här är ingen stor grej egentligen, men när man stöter på det gång på gång så blir det lite enerverande. Skulle det inte bara vara lättare om man frågade vad det var för kön på bebisen? Jag skulle inte ta illa upp. Det blir väl dessutom lite pinsamt för de som pratar om bebisen, om man som förälder måste rätta dem hela tiden.



Här är gårdagen blåa outfit.



Kalas.
Publicerat den

Idag har jag och Aurora varit på kalas hos en av babypappans och mina gemensamma vänner. Trevligt var det! Synd bara att jag och födelsedagsbarnet inte hade möjlighet att prata mer. Har ju hänt så mycket sedan vi sist sågs. Då var hennes son några månader gammal och jag gravid i sjunde månaden, om jag inte missminner mig. Får se till att boka in något med damen snart. Känner att jag måste bli bättre på att höra av mig. Bättring!

Efter kalaset åkte vi vidare till Auroras gammelfarmor. Har inte träffat dem på evigheter! Tror att de blev minst lika charmade av lillan som alla andra. Kan man bli annat?

Aurora fick även chansen att träffa sin pappa lite.





Pyssel.
Publicerat den

Igår pysslade jag lite med lillan. I julklapp fick jag nämligen två små canvastavlor och fingerfärg av min syster A och hennes kille. Hon hade tänkt att jag skulle göra avtryck av bebisens händer och fötter. Riktigt trevlig julklapp!

Igår gjorde jag en tavla med lillans fötter. Blev lite sned och vind, men annat kan man nog inte förvänta sig med en sprattlande bebis. Händerna får jag göra någon annan gång. Kommer att behöva lite assistans då har jag en känsla av.

Detta blev resultatet!







Fredagssysslor.
Publicerat den

Idag var det då åter tvättdags. Det tar aldrig slut. Med liten bebis blir det ju inte mindre tvätt precis.

Något som är bra med att tvätta är att jag får möjlighet att använda min hemmagjorda bärsjal Tillverkades av ett sönderklippt påslakan. Fungerar minst lika bra som en riktig bärsjal. Fördelen är att det inte kostar något! Plus på det!



Är riktigt mysigt att ha bebis så nära. Aurora verkar ju tycka att det är ganska mysigt hon också!


Inte bara rosa fluff fluff.
Publicerat den

När man tänker på små bebisar tänker man på bebismys, snusa bebis, bebisskratt, små fötter, små händer, små söta käder, ja allting smått. Visst är det mysigt med bebis, men definitivt inte hela tiden. Det är den nakna sanningen.

Inatt, efter en av matningarna, lät jag Aurora sova bredvid mig i sängen. Vi somnade båda snabbt. Vilket inte hör till vanligheterna. Sedan, när jag sov som bäst, vaknade jag plötsligt av att lillan kräks i sömnen. Not nice! Spya i sängen. Underbart. Summan av kardemumman? Det är inte bara rosa fluff fluff med bebisar.





En månad.
Publicerat den

Aurora är lite över en månad idag. Jag tycker att det är så intressant att se hur hon utvecklas. Det är nästan något nytt varje dag.

I förrgår jollrade hon för första gången. Nu väntar jag spänt på nästa joller! Finns det något sötare ljud? Någon dag innan det vände hon på huvudet när hon låg på mage. Detta lyckades jag även få på film. Lycka! Hon blir starkare och starkare i nacken varje dag som går. Att följa en leksak med blicken går hur bra som helst. Jag får även en massa charmiga leenden när damen är på bra humör. Stolt mami här alltså!



Här är mitt hjärta precis en månad gammal.


Förlossningsberättelse.
Publicerat den

Nu var det lite över en månad sedan Aurora föddes. Vissa saker minns jag mer tydligt än andra. Jag kommer ihåg att jag precis efter förlossningen tänkte "Fy farao vad ont det gjorde! ALDRIG att jag tänker gå igenom en normal förlossning igen! Nästa gång ska jag göra kejsarsnitt." MEN.. som folk säger så glömmer man faktiskt bort smärtan. Jag vet att det gjorde ont, men jag kan inte känna igen exakt hur ont det gjorde. Det där med kejsarsnitt får jag se om jag håller fast vid om jag blir gravid igen.

Min graviditet var väldigt lättsam. Visst hade jag ont i fogarna, kissade ofta, blev andfådd av ingenting, och hade halsbränna ofta, men inte var det så hemskt som jag kan tänka mig att vissa gravida har det. Jag trivdes faktiskt riktigt bra som gravid. Jag mådde liksom bra i min egen kropp och struntade i vad andra kunde tycka och tänka om mitt utseende. Det kändes lite som att jag fann mig själv som gravid.

Lillan var beräknad till den 29 december enligt ul. Den 31 december enligt mina beräkningar. Aurora föddes den 6 januari så för mig handlade de sista dagarna av graviditeten om att helt enkelt passera årsskiftet utan att föda barn. När klockan slog tolv sade jag till magen/bebisen att ”Nu är det faktiskt okej om du vill komma ut!” Men jag fick som sagt vänta några dagar till innan damen behagade att titta ut.

I vecka 41+0 drog det igång. Den 5 januari kl.03.30 var jag upp på toa och när jag gick och lade mig igen kom första värken. Jag hade inte haft några som helst känningar innan så jag var osäker på om det verkligen var en riktig värk. Jag väntade spänt på om det skulle komma fler. Det tog en stund, men mycket riktigt kom det en värk till och fler efter det. Jag försökte sova, men gav upp den idén då jag var alldeles för uppspelt. Gjorde istället frukost och satte mig för att kolla på tv. Förlossningskliniken kändes passande. Jag hade så svårt att förstå att det där snart skulle vara jag.

Ca 08.30 ringde jag min kompis som skulle vara med under förlossningen. Hon kom så snabbt hon bara kunde, även om jag hade sagt till henne att det inte var dags än på ett bra tag. Tror att hon var mer nervös än jag då det nu äntligen hade satt igång. Lite bannor fick jag då jag lovat att ringa henne så fort det drog igång, men jag tyckte att det var bäst att vänta ett tag. Framför allt för att jag inte visste om det var på gång riktigt än och sen för att inte väcka henne. Medan jag väntade på min kompis ringde jag även till förlossningen för att kolla hur det såg ut med platser. Någon dag tidigare hade jag nämligen fått höra att det var fullt på Mälarsjukhuset och att det fanns en risk att jag var tvungen att åka till Västerås. Men kvinnan jag talade med sade att det inte var någon fara.

Då jag inte hade speciellt jätteont än bestämde jag mig för att tvätta då jag hade en tvättid bokad. Jag visste ju inte när jag skulle orka med och ha möjlighet till det nästa gång. Min kompis bar tvätten åt mig så det var inte speciellt krävande. Men hon tyckte nog att jag var lite konstig som skulle tvätta med värkar. Jag kände dock att det var bra att sysselsätta sig med något. Efter tvättandet åkte jag tillsammans med min kompis och syster B till barnmorskan, på vad som skulle bli mitt sista BM-besök. Allt såg bra ut och det var bara att vänta på att värkarna blev så jobbiga att jag ville åka till förlossningen. Efter besöket åkte vi och handlade. Här började värkarna göra ondare. Var tvungen att luta mig mot vagnen när värkarna kom. Måste även ha sett roligt ut när jag skulle betala under en värk. Då var det bara att bita ihop. Rekommenderas inte!

Efter handlingen åkte vi och köpte pizza och begav oss hem till mig. Min syster åkte dock vidare hem till sig och lovade att hon kunde skjutsa in oss sen när jag kände att det var dags. Jag och kompisen åt pizza och kollade på tv medan jag klockade värkarna med en värktimer. Värkarna kom med 3-6 minuters mellanrum och varade i 1-1,5 minut. Kompisen ringde in till förlossningen och berättade hur det gick för mig och vi fick veta att det var okej att komma in när vi ville. Min kompis ville att vi skulle åka in för att göra en koll, men jag kände att det inte var dags än.

När klockan började närma sig 20.00 tyckte jag att det var dags att åka in. Då inte för att det gjorde outhärdligt ont utan för att jag ville ha sovdos eller smärtlindrande att ta hemma så att jag kunde sova. Jag började bli lite trött efter att ha varit vaken i 17 timmar. Så vi ringde min syster och hon skjutsade in oss till sjukhuset. Planen hade varit att min kompis skulle stanna med mig under förlossningen, men nu kände jag att då min syster ändå var med så kunde hon också stanna under förlossningen.

20.50 fick vi komma in i ett undersökningsrum där de tog ctg i en timme för att kolla värkar och hjärtljud. Allt såg bra ut, men det var nästan outhärdligt att ligga still på den hårda britsen. Sedan gjordes en undersökning. Jag gissade på att jag var öppen ca 2cm, men det visade sig att det var hela 6cm! Blev så chockad att jag började gråta. Nu var det verkligen på gång! Eftersom att jag var öppen så pass mycket fick vi vara kvar. I undersökningsrummet fanns det en dusch som jag satte mig i. Det var himmelriket i jämförelse med att ligga still på den hårda britsen. Underhållning hade jag också i form av min syster B och kompis. Båda var nog lite övertrötta så det drogs en hel del skämt. Jag hade dock lite svårt att fokusera på det som sades, men de roade varandra om inte annat.

Efter mer än en timme i duschen tyckte jag att det fick vara nog. Så jag fick byta om till de tjusiga och omtalade sjukhuskläderna. Inte var det speciellt snygga, men bekväma. Vi visades sedan in på en förlossningssal. Här gjordes ytterligare ett ctg och jag fick börja med lustgas. Lustgasen fungerade riktigt bra och tog bort udden av smärtan. Jag var väldigt fokuserad på ctg maskinen då den visade när värkarna var på väg. Så fort numret steg började jag andas i masken och det var skönt att ha något att fokusera på.

00.20 gjordes undersökning nummer två och då var jag öppen 9cm. Detta innebar att det var för sent för epidural så jag fick helt enkelt klara mig med lustgasen.

00.50 tog man hål på mina hinnor så att vattnet gick. I samma stund fick jag en känsla av att jag måste krysta. Känslan kom så plötsligt och var så stark att jag fick smått panik. Barnmorskan sade då till mig att jag skulle vänta med att krysta, men det var inte det lättaste. En skalpelektrod sattes även på Auroras huvud då hon hade bajsat i vattnet.

När jag sedan väl fick krysta fungerar det inte riktigt. Jag hittade inte rätt teknik. Jag testade att använda en handduk för att dra dragkamp med barnmorskan, men det fungerade inte riktigt. Så fick jag testa att ställa mig lutad mot sänggaveln istället och detta fungerade bättre. Efter ett tag sade barnmorskan att jag skulle vända mig tillbaka till liggande. Jag vände tillbaka mellan två värkar, men var för rädd för att trycka på under värken. Det gjorde ju så ont att verkligen ta i!

Efter en timmes krystande var jag trött och barnmorskan kallade in en läkare för att lägga sugklocka. Jag orkade verkligen inte mer. Jag kommer ihåg att jag började fundera på kejsarsnitt, för orken fanns inte där. Barnmorskan bad mig att bli lite förbannad och tänka ”NU ska du UT!”, men jag tänkte och sade hela tiden att ”Nej, nej, det går inte! Det går inte!” Viljan fanns inte där och jag hade mer eller mindre gett upp. Så här i efterhand tror jag att det var en av anledningarna till varför det slutade med sugklocka.

Hur som helst så lades sugklockan 02.49 och vid nästa värk drog läkaren samtidigt som jag krystade. Det var här som jag hade som mest ont. Lillan hamnade med huvudet precis vid öppningen och jag trodde att jag skulle dö! Fy farao vilken smärta! Inte för att skrämma er eller så, men då hon inte föddes naturligt av kroppens egna krafter så hann inte min kropp med riktigt. Sedan var det bara för mig att vänta, med världens smärta, till nästa värk. Då det var precis på sluttampen fick vi vänta en stund och sköterskan som var med masserade min mage för att det skulle gå snabbare. När nästa värk kommer tog jag i och krystade allt vad jag hade samtidigt som läkaren drog i sugklockan.

Kl. 02.55 den 6 januari föddes lilla Aurora. Hon var 53cm lång och vägde 4115g. Hon skrek direkt och jag fick upp henne på bröstet. Det var så overkligt alltihop. Ena stunden hade jag ont så att jag trodde att jag skulle dö och nästa så var hon ute och smärtan var försvunnen! En helt fantastisk känsla! Jag måste även säga att jag är så jäkla stolt över mig själv över att ha klarat av att föda barn. Stoltare har jag nog aldrig varit! Stolt över vad jag åstadkommit, med enbart lustgas, och framför allt stolt över mitt nyfödda hjärta! Tänk att det faktiskt var hon som hade legat i min mage. Det var så svårt att förstå. Det är det fortfarande.

Ni undrar kanske över varför jag inte har skrivit så mycket om min syster B och kompis. Anledningen är den att under själva förlossningen så ville inte jag ha någon hjälp av dem. Jag ville inte att någon skulle röra mig. Jag var så inne i mig själv och fokuserad. Det enda de kunde göra var att stå vid min sida och ge mig dryck om jag var törstig. För mig handlade det mest om att de fanns med i rummet och fanns där för mig om jag skulle behöva hjälp. Det är även så här i efterhand väldigt intressant att prata med min kompis och syster om förlossningen då de har en lite annan bild av den än vad jag har. Det är även tur att de var med under förlossningen då jag inte minns precis allt som hände och i vilken ordning.

Då jag födde med sugklocka var jag tvungen att sy. Fick en andra gradens bristning. Min kompis fick klippa navelsträngen. Medan läkaren sydde ammade jag Aurora för första gången. Oj, vilket tag hon tog. En riktig naturbegåvning på att amma! Sedan vägde man och mätte henne. Stolta moster B fick sätta på första blöjan. Efter det blev vi lämnade ensamma i rummet en stund för att beundra den lilla. Ytterligare en stund senare kom man in med den obligatoriska fikabrickan. Vi fikade och diskuterade det vi nyss hade varit med om, alla smått övertrötta och exalterade. 05.30 fick vi komma ner till BB och där stannade jag och min kompis två dagar innan jag fick ta med mig mitt hjärta hem.



Dags att sätta igång.
Publicerat den

Har funderat nu ett tag på att börja blogga. Okej, mer än ett tag faktiskt. Funderade på det redan när jag fick veta att jag var gravid, i april/maj förra året, men det blev aldrig av. Framför allt ville jag börja blogga för att ha möjlighet att läsa om graviditeten i efterhand, men nu blev det helt enkelt inte så. Därför tänkte jag ta tag i det nu istället så att jag och Aurora har möjlighet att läsa om hennes uppväxt senare.

Nästa inlägg, som för att starta igång denna blogg, kommer att vara Auroras förlossningsberättelse. Det bästa är ju att börja från början.



Välkommen till min nya blogg!
Publicerat den